Pridefestivalerna fortsätter att växa

Ett inspirerande tal hölls av arrangörerna som uppladdning inför Winter Pride-festivalen i Piteå i lördags. Under paraden spelades Lady Gaga på hög volym och folk bar regnbågens färger.
- Detta är ett sätt att i grupp visa upp något som man är stolt över, säger Emelie Mire Åsell, som är ordförande för RFSL ungdom.



Winter Prides deltagare gick i en parad genom Piteå


Pridefestivaler innehåller inspirerande tal, intressanta diskussioner, regnbågens färger och en dag fylld med fest. Winter Pride i Piteå samlade en liten skara personer. De ser Pride som ett tillfälle att komma samman och göra en förändring.

–Jag älskar Pridefestivaler. Härlig fest, men även en viktig markering. Man ska komma ihåg historiken bakom Pride, som handlar om politisk kamp, säger Christian Antoni Möllerop som är vice förbundsordförande i RFSL.

 

Började i New York

Pride har gjort att fler personer vågat komma fram och vara stolta. Det handlar om styrka och skillnaden som man kan göra i stor grupp. Pridefestivaler firas på flera platser världen över till minne för Stonewall, upproret där en grupp homosexuella i New York hösten 1969 gick emot polisen.

–Stonewall-upproret var en milstolpe, men just i Sverige hölls den första Pride-demonstrationen i Örebro 1971 där ett av kraven var att två personer av samma kön ska få gifta sig med varandra, säger Emelie Mire Åsell.


Homosexualitet handlar inte bara om en livssituation, utan det är en identitetsfråga som ständigt HBTQ-personer får kämpa med. Emelie anser att folk i samhället ofta glömmer identitetsfrågan. Under föreläsningen med Christian Antoni Möllerop berättar han om att acceptansen för homosexuella var liten. Samhället visste, men genom homosexuellas diskretion såg inte folk det. Eller rättare sagt valde att inte se eftersom det ansågs som fel.

–Idag har det blivit lättare, men jag tror fortfarande att det finns där. Samhället accepterar, men frågan är om individen gör det. Man ser inte vad som exempelvis händer i skolan eller i slutna kompisgäng, säger Emelie Mire Åsell.

 

Pride utsatt för hot och attacker

Winter Pride i Piteå har aldrig utsatts för några som helst hot eller våld, men det har förekommit bland annat i storstäderna. Under Pridefestivalerna står poliser längst parad-sträckan för att försäkra sig om att inget våld förekommer.

–För några år sedan blev Stockholm Pride attackerat av nynazister. Det har ju hänt och man har haft olika incidenter där folk har angripit och hotat deltagare, säger Christian Antoni Möllerop.


Christian hävdar att det finns en del negativa rörelser inom Sverige som går till attack mot Pridefestivaler, vilket är ett steg bakåt för demokratin i Sverige. Därför är det viktigt att Pridefestivalerna fortsätter att växa.

–Men det viktiga att påpeka är också att vi ser till att ha det riktigt roligt. Avslutar Christian med ett leende på läpparna.

Linnea Johansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0