Krönika: Pizza utan kött är inte så jävla roligt

MåndagsX:ets redaktion tycker om vegmat. Det verkar dock inte större delen av Piteås befolkning göra. Det vegetariska utbudet sprudlar inte direkt i Piteå. Är man ute efter valmöjligheter finns inte så hemskt många ställen att välja mellan. De flesta ställen har inte mer än en ett par vegetariska alternativ och dessa är oftast simpla sådana, eller vad sägs om pizza utan kött?


Det är inte alltid det lättaste att hitta bra vegetariska alternativ på krogar, restauranger och caféer. Det beror mycket på var i landet man är bor, i Piteå är utbudet minst sagt tveksamt. På pizzerior blir alternativen oftast en av två möjliga vegetariska pizzor, tomat och ost eller den mer avancerade vegetariska, som oftast har paprika och oliver som extra tillbehör. En del pizzerior har även falafel vilket uppskattas väldigt mycket. Falafel är kikärtsbullar som oftast äts i samma form som kebab, alltså i rulle eller med strips.


Vanliga vegetariska alternativ på caféer är smörgåsar eller en grönsallad. Ett bra exempel är Café Röda lyktan som har massor av alternativ på kötträtter, allt från tyngre måltider som köttbullar med potatismos och tacogratäng, till lättare saker som kycklingsallad eller grillad panini. Samma café har två vegetariska alternativ. Vegetarisk club sandwich och grekisk pasta. Hur gör man egentligen en vegetarisk club sandwich? En club sandwich består av tomat, sallad, majonäs, grillad kyckling och bacon mellan två skivor franska. En vegetarisk sådan skulle alltså innebära en macka med majonäs, tomat och sallad. Det skulle väl vem som helst betala 75 kronor för.


Det behöver verkligen inte vara så hemskt svårt att ha mer vegetariska alternativ. Wayne's har bättre valmöjligheter än de flesta. Där kan man i alla fall som vegetarian äta paj, piroger, toast eller bagels. Däremot har alla utom bageln smakkombinationen spenat och fetaost. Bageln skiljer sig från mängden då den istället kan fås med grönsaker och philadelphiaost.


Det finns ett ställe här i stan som har ett bra utbud av vegmat, Krokodil. Kulturcaféet som har riktat in sig på att bara ha vegetarisk mat. Jag tycker att det är jättetrevligt att Krokodil har den här idén och att det finns ett ställe som verkligen har ett bra utbud. Men samtidigt tycker jag att det känns lite jobbigt att det ska behövas ett café som bara lagar vegetarisk mat för att det ens ska finnas mer alternativ än smörgåsar och sallad. Många gånger upplever jag att man som vegetarian får bilden av att många köttätare inte kopplar vad vegetarisk mat är. Att någon som försöker tänka sig en vegetarisk form av spagetti med köttfärssås bara ser en tallrik med kokt spagetti framför sig, för det är väl vad det blir om man plockar bort köttet, eller?


Per Embretsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0