En bro värd att räddas

Piteå

Norrbottens enda träbro heter Sågforsbron och ligger vid Åträsk, fyra mil utanför Piteå. Den ska restaureras i år och arbetet ska börja till hösten.
-Helst ska den vara klar redan samma höst, säger Jeanette Aro som jobbar vid kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.




Det var när Länsstyrelsen i Norrbotten inventerade alla allmänna vägar i länet som de märkte att Sågforsbron var den enda träbron i länet.

–Bron fick då en hög bevarandeklassning, säger Jeanette Aro.

Det är Piteå museum som ansvarar för restaureringen av Sågforsbron. Att planera och förbereda konstruktionen har kostat några hundra tusen. Ytterligare en miljon kronor finns i budgeten.


Bra initiativ

-Det är roligt och bra att det satsas på bron, tycker Kjell Andersson som bor i Lillpite.

Han ser gärna att bron blir funktionell igen. I dagsläget får inga bilar färdas på den på grund av dess dåliga tillstånd. Själv har Kjell inte varit där på flera år.

-Det har blivit en bortglömd väg tyvärr.

Sågforsbron ska rivas ner och byggas upp igen. Det skadade timret ska ersättas med friskt virke. Kjell Andersson tror inte att bron blir sig lik.

-Jag tror inte att det går att göra. Går det verkligen att riva ner en bro och sen bygga upp den igen på samma sätt? Det tvivlar jag på, säger han.


”Exakt blir det aldrig”

-Det har gjorts en dokumentation om bron. Det för att kunna efterlikna den så mycket som möjligt, säger Aro.
När bron byggdes så använde byggarna gammalt ladvirke. Ladvirke används än i dag men inte till broar.

Tanken är att bron ska återuppbyggas med samma tekniker som användes när den byggdes. Därför kommer Gallijaur-Järvlia kulturbyggsförening att genomföra restaurationen.

-Målet är att bron ska vara likt originalet till 98 procent, säger Jeanette Aro.

Marcus Wikström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0